Käyttöohjeet

Rekisteröityminen Arviointimaan käyttäjäksi

Rekisteröityäksesi Arviointimaahan opettajana aivan ensiksi sinun täytyy etsiä täältä Arviointimaa.fi-sivustolta opettajan kirjautumislinkki. Sellaiset löytyvät yläpalkissa Kirjaudu-valikosta sekä sivuston alapalkin linkeistä. Näin saat auki opettajan hallintapaneelin kirjautumisikkunan.

✅ Klikkaa nappia Luo uusi tunnus…, jolloin pääset täyttämään uuden tunnuksen tiedot.

✏️ Valitse pudotusvalikosta oikea toiminta-alueesi (esimerkissä Demokoulu).

✏️ Syötä työnantajasi sinulle antama käyttäjäkoodi. Koodit ovat kertakäyttöisiä.

✏️ Lopuksi täytä etu- ja sukunimesi sekä sähköpostiosoitteesi. Sähköpostiosoitetta tarvitaan kirjautumiseen sekä unohtuneen salasanan palauttamiseen. Varmista siis, että olet kirjoittanut sen oikein!

✅ Lopuksi klikkaa Luo tunnus ja kirjaudu. Mikäli rekisteröityminen onnistui, pääsit kirjautumaan Arviointimaahan!

💡 Myöhemmin Arviointimaahan kirjautuessasi kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi ja paina Kirjaudu.

Omien tietojen muuttaminen ja ryhmien lisääminen

Kirjauduttuasi Arviointimaahan opettajana aukeaa alla oleva perusnäkymä. Tämän näkymän kautta pääset kaikkiin Arviointimaan toimintoihin käsiksi.

✅ Mikäli haluat muuttaa nimesi, sähköpostiosoitteesi tai salasanasi, klikkaa oikealla yläreunassa olevaa punaisella rengastettua kuvaketta, muuta aukeavasta ikkunasta tarvittavat tiedot ja klikkaa Päivitä muutokset.

✅ Klikkaa Luo uusi ryhmä, jolloin aukeaa ikkuna, johon pääset kirjoittamaan ryhmälle nimen. Klikkaa Luo ryhmä hyväksyäksesi ryhmän luominen. Seuraassa kappaleessa lisäämme ryhmään oppilaita.

 

Peruuttaminen ja uloskirjautuminen

◀️ Arviointimaassa pääset aina peruuttamaan edelliseen näkymään klikkaamalla kulloisenkin näkymän vasemmassa ylälaidassa olevaa sinistä ”<”-nuolikuvaketta.

🔑 Arviointimaasta uloskirjautuminen tapahtuu oikeassa yläkulmassa olevasta virtakytkinkuvakkeesta.

Oppilaiden lisääminen ryhmään

Uudessa ryhmässä ei ole vielä oppilata. Klikkaa kuvassa rengastettua aluetta ryhmää kuvaavasta palkista, jolloin pääset muokkaamaan ryhmää.

Ilmestyvässä näkymässä otsikkona lukee ryhmän nimi (esimerkissä Luokka 3A), jonka alla on kaksi välilehteä: Ryhmän asetukset ja Ryhmän arviointi. Oletuksena auki on asetukset-välilehti, jossa nyt toimimme.

✅ Klikkaa Lisää oppilaita, jolloin aukeaa uusi ikkuna.

✏️ Kirjoita tekstikenttään oppilaiden nimet allekkain muodossa Sukunimi Etunimi.

📎 Vaihtoehtoisesti voit liittää (Ctrl/Cmd+V) tekstikenttään valmiin oppilaslistan esimerkiksi taulukkolaskentatiedostosta, kunhan etu- ja sukunimi on erotettu välilyönnillä ja oppilaat rivinvaihdolla.

✅ Lopuksi klikkaa Lisää oppilaat. Oppilaat ilmestyvät nyt näkyville ryhmän alaisuuteen aakkosjärjestyksessä ja heille on luotu valmiiksi nelimerkkiset käyttäjätunnukset.

Lisätietoa

💡 Voit myöhemminkin lisätä ryhmään uusia oppilaita samalla tavalla.

🔄 Mikäli osa oppilaista ei näy heti lisäämisen jälkeen, kokeile päivittää avoin sivu nettiselaimestasi.

Tunnusten jakaminen oppilaille

Arviointimaassa käyttäjätunnukset voidaan jakaa oppilaille parilla eri tavalla. Tässä ohjeessa tutustutaan kädestä pitäen tunnusten jakamiseen PDF-tiedoston avulla.

📌 Kun olet Ryhmän asetukset -välilehdessä, klikkaa oppilasluettelon vasemmassa yläreunassa olevaan ruutuun rasti valitaksesi kaikki oppilaat.

✏️ Valitse nyt Suorita toiminto valituille…-pudotusvalikosta kohta Tulosta tunnukset PDF-tiedostoon.

✅ Klikkaa Suorita-nappia pudotusvalikon vierestä.

✅ Klikkaa aukeavasta ikkunasta Lataa PDF, jolloin nettiselaimesi avaa PDF-tiedoston.

✂️ Tulosta PDF-liuska, leikkaa tunnukset erillisille korteille ja jaa kortit oppilaille.

Muut pudotusvalikosta löytyvät massatoiminnot

🔑 Alusta tunnukset: Tällä toiminnolla voit nollata valittujen oppilaiden salasanat, jolloin heiltä kysytään uutta salasanaa seuraavalla kirjautumisyrityksellä.

🔑 Luo uudet tunnukset: Järjestelmä luo kokonaan uudet tunnukset oppilaille. Kätevä toiminto, mikäli tunnuskortti on vahingossa joutunut vääriin käsiin.

📤 Lähetä tunnukset sähköpostitse: Tekee juuri näin, kunhan olet ensin lisännyt valituille oppilaille toimivat sähköpostiosoitteet! Tunnusten saapumisessa saattaa olla viiveitä vastaanottajien palveluntarjoajista riippuen.

Poista valitut oppilaat: Ole tarkkana – et voi perua tätä toimintoa! Voit kuitenkin lisätä saman oppilaan uudelleen edellisen kappaleen ohjeilla. Menetetyt arviointitarinat eivät tosin sillä palaudu.

Tietoa oppilaan kirjautumisesta

📲 Oppilaat voivat lukea mobiililaitteillaan tunnuksensa QR-koodina päästen suoraan kirjautumisruutuun tai vaihtoehtoisesti kirjautua Arviointimaa.fi-sivustolta käyttäjätunnuksellaan, mikäli QR-koodin lukeminen ei onnistu.

Oppilaiden tietojen muokkaaminen

⚙️ Hammasratas-ikonista klikkaamalla aukeaa ikkuna, josta voit muokata ryhmän nimeä. Muista klikata Päivitä ryhmän nimi, jos haluat tallentaa muutoksen.

✏️ Jos haluat muokata yksittäisten oppilaiden tietoja, kuten nimeä, sähköpostiosoitetta tai käyttäjätunnusta, voit tehdä sen klikkaamalla kyseisiä kenttiä ja kirjoittamalla niihin. Muutokset tallentuvat automaattisesti.

Arviointikampanjan luominen

Arviointimaassa oppilaan arviointi tapahtuu kampanjoiden kautta.

Jokaiselle kampanjalle annetaan nimi sekä arvioitavaksi määriteltävät alueet (esimerkiksi pulmatilanteiden ratkaisukyky, työrauhan edistäminen, läksyjen teko), joita kutakin edustaa tietty arviointisymboli.

✅ Luodaksesi uuden kampanjan palaa perusnäkymään, valitse Kampanjat-välilehti ja klikkaa Luo kampanja.

✏️ Kirjoita kampanjalle kuvaava nimi (esimerkissä Sosiaaliset taidot).

📌 Valitse listasta kampanjaan sisällytettävät arviointisymbolit.

✅ Lopuksi klikkaa Luo kampanja ja kampanja on valmis. Uusi ryhmä näkyy palkkina nimensä ja arviointisymboleidensa kera.

Lisää tietoa kampanjoista

💡 Voit luoda kampanjasta kopion rivin oikeassa reunassa olevasta ”kaksi neliötä”-kuvakkeesta.

❌ Voit poistaa kampanjan rivin oikeassa reunassa olevasta roskakorikuvakkeesta.

💡 Voit käyttää samaa kampanjaa useiden eri ryhmien arviointiin.

💡 Arviointisymboleilla on valmiit nimet, mutta voit halutessasi klikata nimiä ja muokata niitä kampanjakohtaisesti.

💡 Kampanjaa muuttaessasi muutos koskee jokaista ryhmää, joka on mukana kampanjassa.

Arviointikampanjan lisääminen ryhmälle

✅ Lisätäksesi juuri luodun kampanjan aiemmin luomallesi ryhmälle palaa perusnäkymän Ryhmät-välilehteen ja valitse haluamasi ryhmä. Varmista, että olet Ryhmän asetukset -välilehdellä.

✅ Klikkaa Kampanjat-nappia.

📌 Valitse kampanjat, joissa haluat ryhmän olevan mukana. Muutos tallentuu automaattisesti ja voit palata taaksepäin sinisestä nuolesta vasemmassa ylänurkassa.

Ryhmän arviointi

✅ Jotta pääset arvioimaan ryhmää, valitse haluamasi ryhmä perusnäkymän Ryhmät-välilehdestä. Valitse sitten Ryhmän arviointi -välilehti.

✏️ Klikkaa rengastettua pudotusvalikkoa, mikäli et näe siinä jo valmiiksi valittuna sitä kampanjaa (esimerkissä Sosiaaliset taidot), jonka osalta haluat ryhmää arvioida.

Tietoa arviointinäkymästä

Esimerkkitapauksemme vasemmassa kuvassa ryhmän oppilaista vain Alma Aapinen on tallentanut yhden arviointitarinan.

Käydään läpi opettajalle tarjolla olevat toiminnot:

📌 Tarkistettu: Kun olet rastittanut tietyn oppilaan kohdalta kaikki tarinat tarkistetuiksi, oppilaan nimi ei enää näy listassa lihavoidulla fontilla.

⭐️ Tähdellinen: Tämä on vapaaehtoinen kirjanpitosuure, jolla voit esimerkiksi laittaa merkin mielenkiintoisimpiin arviointitarinoihin.

▶️ Toista: Tästä näet ja kuulet oppilaan kertoman tarinan.

Poista: Tarina häviää – toimintoa ei voi perua! Huomaa, että myös oppilaalla on oikeus poistaa tarina oman sovelluksensa kautta.

Oikeanpuoleisessa kuvassa opettaja Matti onkin jo ehtinyt merkata Alman ensmmäisen tarinan tarkistetuksi ja tähdelliseksikin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Alma on onnistunut minuutin sisällä kertomaan kuusi (6) uutta tarinaa! Onkohan nyt menty sieltä, mistä aita on matalin? Mene ja tiedä.

Oppilaan kirjautuminen

Kuten aiempana todettiin, oppilas voi kirjautua Arviointimaahan mobiililaitteellaan kolmella tavalla:

  • QR-koodin avulla
  • Kirjautumissivulta käyttäjätunnuksellaan
  • Linkin kautta (sähköpostista)

🔑 Ensimmäisellä kirjautumiskerralla oppilasta pyydetään keksimään itselleen neljästä merkistä koostuva salasana. Mikäli oppilas unohtaa salasanansa, voit alustaa oppilaan tunnuksen aiemmassa kappaleessa kuvatulla tavalla.

Kirjauduttuaan oppilaan on mahdollista valita kampanjalistasta kampanja tai kirjautua ulos.

Arviointitarinan tallentaminen

Kun oppilas on valinnut arvioitavan kampanjan, hänelle näkyy tyhjä tarinapäiväkirja.

✅ Tarinaa ryhdytään kertomaan klikkaamalla ensin ruudun alaosassa olevaa Kerro uusi tarina -nappia.

▶️ Seuraavaksi esiin ilmestyy sinisen värin takana oleva Arviointimaan kartta, jonka päältä olevaa nuolta klikkaamalla kello laitetaan käyntiin.

📌 Nyt päästään kertomaan tarinaa ja siirtelemään arviointisymboleita alhaalla olevasta inventaariosta kohti haluttuja alueita kartalla.

☝️ Kaksoisnapautus lähentää/loitointaa kuvaa ja sormen raahaaminen kartan päällä navigoi kuvaa.

✅ Kun tarina on valmis, klikataan Valmista tuli -nappia, jolloin tarina tallentuu. Tämä voi kestää hetkisen tarinan pituudesta riippuen.

Kun tarina on tallentunut, palautuu sovellus oppilaan tarinapäiväkirjaan, johon uusi tarina on ilmestynyt. Tarinan voi nyt toistaa (tai poistaa). Nyt tarina on myös opettajalle näkyvissä!

⚠️ Ensimmäisellä tarinointikerralla mobiililaite saattaa kysyä lupaa mikrofonin käytölle, mikä on hyväksyttävä, jos tarinan haluaa tallentaa äänen kera.

Ryhmän yhteishallinnointi

Jos teet arviointia toisen opettajan / toisten opettajien kanssa yhteistyössä, voit jakaa ryhmän hallinnointioikeuden.

✅ Klikkaa kuvassa ympyröityä ikonia halutun ryhmän kohdalla, jolloin aukeaa uusi ikkuna.

🔎 Mikäli Arviointimaahan rekisteröityneitä opettajia on toiminta-alueellasi valtavasti, voit käyttää hakutoimintoa oikean opettajan löytämiseksi. Esimerkissämme Matti Meikäläinen kuitenkin löysi listasta varsin helposti kollegansa Olli Opettajan.

✅ Halutun kollegan löydettyäsi klikkaa hänen nimeään ja sitten nappia Lisää hallinnointioikeus. Kas näin, opettajan nimi siirtyy oikeanpuoleiseen tekstikenttään. Voit palata sinistä nuolta käyttäen, sillä muutos tallentuu automaattisesti.

Nyt molemmat opettajat voivat arvioida samaa ryhmää.

⚠️ Voit jakaa ryhmiesi hallinnointioikeuksia vain samassa toiminta-alueessa (koulussa) toimivien opettajien kanssa.

Pin It on Pinterest